jom klik

Wednesday, January 15, 2014

PERLU ATAU TIDAK MEMBASUH TELUR
Siapa yang suka makan telur?...rasenya semua orang tak terlepas makan telur..maklumlah telur ni universal sgt penggunaannya...hampir semua masakan kek, biskut, roti, lauk pauk, nasi goreng, mee goreng dan byk lagi guna telur..Pernah terfikir adakah telur yang kita makan dlm makanan yg tersedia itu bersih atau tidak...U olss basuh tak telur sebelum guna?..perlu ke atau tak perlu sbb kita bukan makan kulit telur..kita makan isi dalam nya ajer (^_^)

Jom dengar penjelasan ustaz Azhar Idrus...mesti dgr sampai habis yer hehheeh. Sumber: Youtube


Perlukah telur ayam dibasuh?.
Sumber: SAHABAT HALAL JAKIM

Kita tidak makan kulit telur ayam, akan tetapi tangan yang menyentuh kulit telur yang berkemungkinan ada najis akan menyentuh bahan-bahan masakan yang lain. Haram memakan najis disamping kuman dan bakteria berbahaya seperti E-colli dan Salmonella yang mungkin ada pada kulit telur tersebut

Perlu diingat, telur ayam perlu dibasuh sebelum digunakan. telur ayam yang dibasuh telalu awal akan menyebabkan telur cepat rosak. Cikla ada juga terbaca yang telur mesti di basuh sekiranya ingin disimpan di dalam peti ais kerana bakteria yang terdapat pada kulit telur akan mencemari makanan yang lain di dalam peti ais.


Adakah kita pasti telur yang kita makan di restoran bersih tau tidak?..


2 comments:

  1. Salam kenal CikLa... mekacih sudi singgah dapor gee-hut...

    ReplyDelete