jom klik

Monday, April 20, 2009

AYAM KURMA

1/2 ekor ayam potong
2 biji kentang potong
3 cawan santan
2 sudu rempah kurma jadikan pes pekat
3 sudu besar kerisik
garam
gula

Bahan tumis
1 btg kulit kayu manis
4 biji cengkih
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Bahan kisar
6 ulas bwg merah
1 labu bwg besar
3 ulas bawang putih
4 inci halia muda

CARA2
ayam dibersihkan dan diperap dgn kerisik selama 10-15 minit
panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga wangi
masukkan bahan kisar...tumis hingga masak, tambah pula pes kurma
masak lagi hingga pecah minyak menggunakan api kecil
bila pecah minyak, masuk ayam gaul sebati ngan rempah
then, masuk santan dan kentang...bila mendidih perasakan ngan garam n gula

No comments:

Post a Comment