jom klik

Sunday, April 19, 2009

KERAPU 3 RASA


BAHAN2
ikan kerapu -+600g-bersihkan
daun ketumbar-hiris
tepung jagung
garam
lada sulah
sos tiram
sos ikan
1/2 mangkuk sos asam manis thai
bahan blend (kasar-pause2 gitu)
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji cili besar
10 biji cili padi
bahan cincang
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili padi
1/2 biji buah tomato
CARA2
1. ikan dibersihkan, digaul bersama garam n serbuk lada sulah
2. kemudian, disalut tepung jagung
3. goreng ikan tadi dalam minyak yg banyak hingga benar2 garing
4. angkat n toskan
5. tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 blend dan bahan cincang bersama sos asam manis hingga sedikit garing
6. tambahkan sos tiram, sos ikan n perasa kalau suka
7...curahkan sos diatas ikan tadi n tabur daun ketumbar
8. enak hidang ketika masih panasss

No comments:

Post a Comment