jom klik

Sunday, April 26, 2009

SAGUPAL A.K.A ASAM GUPAL


sagupal (sagu yg dikepal2)..ada yg panggil asam gupal..dari mana pulak perkataan asam tu timbul yer?...hihihi..janji bendanyer sama tak kiralah nama dia aper kan...ni kuih tradisi org pantai timur....

Sagu

2 cawan sagu biji rendam, basuh ngan air suam/panas...toskan


Inti (byk ni..berlebihan coz ela nak wat kuih kasturi ari ni)

1.1 cawan kacang hijau..basuh dan rebus hingga empuk ala2 hancur gitu

2.masukkan 2 keping gula melaka (nisan kerek) yg medium size

3.masak hingga pekat n kering..(jadi cam pes)kuah

3 cawan santangaram halia hiris nipis

1 sudu kecil halba


cara

-kepalkan biji sagu, leperkan skit..letak inti kat tengah2 dan bulatkan macam bola

-buat sampai habis, susun lam steamer..kukus hingga sagu masak (15-20 minit gitu)

-sambil tu sediakan kuah santan tadi

-masuk semua bahan2 dalam periuk dan masak atas api sederhana hingga santan masak-rasakan masin, manisnyer (bulan pose ni agak2 ajer ler)-bila sagupal masak, masukkan dalam kuah santan lebih kurang 4,5 minit.

2 comments:

  1. Sagupal ni memang pebret pok le. Terutame dalang bulang pose. Kalu di pasor ramadan, sebungkus dalam 3 biji hargenye RM1.00.

    ReplyDelete
  2. mahal doh leni pok..kalau wat sediri..makang banyok sapa puas deh

    ReplyDelete