jom klik

Monday, April 20, 2009

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CIKEN

g mana2 jer mesti nampak lauk ni ha...halen siap ada again..tu tak tahan tuh...baik i wat jugak..mmg dah ada lam list sejak tgk kat umah kak hana ritu cuma tgg mase bila nak masak jer la..arini wat untuk brunch hihihi..mals nak makan 2, 3 kali uhuhuhu...kak hana...i c&p ya....muahhhh..respi asal dari tulip@fiza dari myresipi....tq semua...muahhhhss
Bahan-bahan ;
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
3sb gula2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk -....ela hiris
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong

Cara-cara ;
Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
Masukkan ayam & bawang.Lepas 5minit masukkan serai & lada.
Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
Jika kering masukkan sedikit air.Rasa & adjust apa2 yg terkurang.
Hidang panas2 dgn nasi putih.

No comments:

Post a Comment