100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-cara
-mula2 buat inti utk murtabak.
-caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air.
-goreng sehingga pecah minyak.
kemudian masukkan daging cincang.
-apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.
-masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
-ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
-goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
No comments:
Post a Comment