clams dan sekutu2nya ni mmg fav ela zaman berzaman....sini payah nak jumpa..kalau ada tu pastikan terus rembat tanpa pikir2 hahahhaha..itu hari terliuq kerang berapi kat umah kak nor...tapi tak cukup bebahan, so geledah esbok ada ler 2, 3 bahan yg mungkib boleh digunakan hahahahha...mmg la sedappp..sbb pedassss tapi tak sampai la kuar api kot mulut...kang jadi naga pulak ....kehkehkeh
500g clams
3 tangkai daun bawang potong
2 helai daun limau purut
1/2 labu bwg besar
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi-ni yg tak tahan ni heeeeeeeee
1 inci halia potong lebar
1 batang serai hiris nipis
sos tiram
garam
gula
CARA2
-blend kasar bwg merah, bwg putih dan cili padi
-panaskan kuali, tumis halia dan serai hingga perang
-masukkan bahan blend tadi, tumis hingga merah
-masukkan sos tiram, daun limau purut dan clam..kacau
-masukkan sedikit air, garam n gula tunggu hingga masak n kering
-tabur daun bawang...............
salam ela...
ReplyDeletekite nengok pon dah cam nak buat tang nih gak...esok kena pi carik nih...
Sedapnye nampak... macam resipi tomyam pulak :)
ReplyDeletetengok gambar pun kchik dah kecur air liur ni. tadi nak makan tak lalu. skrg dah rasa lapar semula dah. aduh... sedapnya
ReplyDeletejgn main rembat jer..nnti jadi cam ikan bilis ari tu!!! hehehe
ReplyDeletesalam dik
ReplyDeleteuik nampak sedap jerk grg tuh ...
aper ke nama mender tu nik
ermm sedapppppppppppppp yerrk
salam
ReplyDeletealahai kecur liur tengok
baunya sedap ^_^
ReplyDeleteMenarik pulak clam ala thai ni.. kalau makan kat kedai harus la mahal ni..huuhu
ReplyDelete