jom klik

Saturday, August 4, 2012

UDANG TEMPOYAK




100 g udang, buang kulit
200 g isi petai
sebtg serai diketuk
sehelai daun kunyit disimpul
200 ml santan pekat
2-3 sudu besar tempoyak
garam
gula

bahan tumis
10 biji cili padi dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
2 batang cili merah dihiris

cara2
-panaskan minyak, tumiskan cili merah, cili padi dan kunyit hidup hingga wangi dan layu
-masukkan serai dan daun kunyit , kacau rata
-tambahkan santan dan tempoyak, tambah sket air jika kuah terlalu pekat
-bila mendidih masukkan udang dan petai..jgn biar lama2 nanti udang keras dan petai lembik
-perasakan ngan garam dan gula angkat

2 comments:

  1. Salam kak ela! salam ramadhan! eh? ni kak ela yg dulu kat kuwait ke? ke silap org ni? kompius jap tgh lapo2 ni kan hihihi.... selamat berbuka buat akak n family! kita ada tempoyak dah lamaaaaa sgt dah duk dlm sebok, sbb kita tak pernah mkn tempoyak p kita buat tempoyak kot2 satu hari nak cuba masak campur tempoyak ke, tp sampai skrg tak guna, agak2 boleh guna lagi tak ya? mcm membazir pulak nasib baik buatnya sikit :D

    ReplyDelete
  2. ikaaaaaaaaa cayang...salam ramadhan..kak ela di qatar dulu hihihihi...bese tempoyak tahan lama rasenya...kak ela pun gitu gak, lama benor nak habis stok tempoyak

    ReplyDelete