jom klik

Friday, November 29, 2013

hubby suka sgt ngan sambal udang bersantan yg kami bese makan kat BENTENG, kuantan..kalau g sana itulah lauk dia...so ela pun selalu la masak lauk ni...sekarang dah takda yer tempat mkn tu dah dirobohkan ..nak buat baru katan diaorg huhuhu

1 kg udang
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
sedikit air asam jawa
1 labu bawang besar dimayang- ela tak letak
minyak masak


bahan kisar
8 tangkai cili kering
6 biji cili merah
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
  • panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing
  • masukkan udang, kacau hingga udang separuh masak
  • tuang air asam jawa dan santan...tambah air jika perlu(kalau pekat sgt la)
  • kacau hingga mendidih
  • tambah garam dan gula....

1 comment:

  1. memang sedap kalau letak santan....akak pun suka... kalau buat udang masak merah pun letak santan kan?

    ReplyDelete