jom klik

Sunday, December 15, 2013

SPAGETI BOLOGNESE~ CARA SIHAT & SEDAP

fav anak-anak



dah  licin yer

Menu kesukaan anak2 ni..mudah senang dan cepat..tapi besenya kalau nak lagi express tu kita beli kuah ready kat kedai kan which is tak healthy untuk anak sbb byk perasa dan pengawet...act senang sgt nak buat kuah dia...buat byk2 leh simpan kat freezer..boleh buat cicah ngan taco chips, leh bake macaroni, leh cicah roti atau sumabta dlm roti kebab.

Di sini cikla share resepi sihat dan semulajadi dari blogger jugak yer..ibu yg sentiasa fikir pasal kesihatan family..

Spagetti bolognese

Bahan-bahan semulajadi:
1 biji bawang besar (holland yang besar-dadukan)
1 labu bawang putih (dadukan)
5 biji tomato~untuk tomato concasse (klik sini cara buat tomato concasse)
sedikit cendawan button fresh-potong ikut suka
1 tin tomato paste
3 sudu susu tepung
2 sudu tepung gandum 
1 cawan air suam
(larutkan susu dan tepung bersama)
3 sudu olive oil
 garam 
gula 
2 sudu besar dried oregano (nak tukar basil atau parsley pun boleh, combine pun boleh. takde pun takpe)
3 cawan air
(jika nak letak: 500 gram daging cincang fresh

Cara-caranya:
-panaskan olive oil
-masukkan bawang yang telah didadukan. tumis sampai naik bau wangi.
-masukkan tomato concasse. tumis lagi. bau makin sedap.
-masukkan button mushroom. dan tunggu bau lagi sedap.
-masukkan tomato paste dan dried oregano. tumis lagi. tunggu sekejap.
-masukkan larutan susu dan tepung. godak. tunggu sekejap bagi mesra.
-masukkan air, garam dan gula.
-tunggu mendidih kaw-kaw (jangan lupa godak, kang hangus)
-siap dan ready to be served

nota kaki: 
jika nak letak daging atau ayam. boleh masukkan lepas masukkan tomato concasse' (step ke 3). daging dah separuh masak, teruskan step berikutnya.

1 comment:

  1. sesekali makan memang sedap...kalau selalu mau jemu gak hehee

    ReplyDelete