jom klik

Friday, January 17, 2014

RESEPI UDANG GALAH

harin ni Cikla tak masak lunch..cuma goreng mee untuk anak2 sbb hubby tak balik lunch di rumah...ada appoinment di luar..tgk dlm esbok pun cuma ada ayam..malas Cikla nak mkn ayam...Bila petang hubby balik, bawak balik udang galah ni ha..cikla pun mmg lapar maklumlah tekak dan perut org melayu...kalau sehari tak mkn nasi..boleh kebulur hehhehh



So apalagi..sinsing lengan baju kul 4.30...cikla wat gulai jerlah...makan ngan timun cicah sambal belacan..lauk lain mmg tak sempat2 dah la..act malas ye juga...gulai ni biasa anak2 pun suka sbb tak pedas langsung..cikla guna cili merah..buang semua biji-biji dia tu


GULAI UDANG GALAH KERISIK

BAHAN-BAHAN
600 g udang galah-bersihkan
1/2 cwn santan-boleh kalau nak tambah..cikla suka yg cair2 ajer
sehelai daun limau purut
1 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar rempah gulai-apa2 brand pun ok
air secukupnya
garam
gula

bahan kisar
6 ulas bwg merah
2 ulas bwng putih
halia
lengkuas
kunyit hidup skittt jer
4-5 batang cili merah-buang biji
cili padi kalau nak pedas-cikla tak letak

CARA-CARA
1. tumiskan bahan kisar hingga kering dan pecah minyak
2. kalau nak cantik color dia, masukkan sedikit gula
3. masukkan rempah gulai, tumis lagi hingga garing, masukkan kerisik..kacau rata
4.kemudian masukkan air untuk kuah
5. masukkan udang beserta santan, kacau sekali sekala hingga udang masak
6.perasakan dgn garam dan gula dan masukkan daun limau purut




Ini pulak gambar lama yg ada dlm folder Cikla..besar kan udang tu...masa ni Cikla masak masala udang...sedap jugak..resepi chef hanieliza yg super fames tu hihihi..tq kak liza




MASALA UDANG
SUMBER: BUKU CHEF HANIELIZA-Senangnya memasak ikan & makanan laut

BAHAN A
500g udang dibersihkan
2 biji tomato-potong kasar
1/2 cawan yogurt
2 biji cili merah-hiris
2 biji cili hijau-hiris

BAHAN B KISAR
6 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
i inci halia
 1 sudu mkn jintan putih
1 sudu makan lada putih
1 sudu teh kunyit serbuk
3 tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA
1. panaskan minyak di dlm kuali dan tumiskan bahanB sehingga wangi
2. masukkan udang dan tomato, kemudian kacau rata..tgambah air sekiranya perlu
3. masukkan cili merah dan cili hijau. kacau sebentar dan tutup api
4. sedia dihidangkan

p/s ela tambah cili giling sbb rase nak mkn pedas waktu ni...

6 comments:

  1. mesti sedapkan...kak ana kalau balik kg di Perak dapatlah makan udang galah ni Cikla..kalau kat sini mahal sgt harganya sekarang ni..di kampung udang galah sungai..

    ReplyDelete
  2. Assalam
    Tqq sudi tgk blog akak ye
    Emm udang galah besaunya
    Asben suka udang tp akak x mkn hehee

    ReplyDelete
  3. dapnye udang galah…..dok jupe lg blk ni, aritu beli hok udang kertas je. besor2 gok. btw ila gulai buh daun limau purut ye. dok pernog try lg gitu

    ReplyDelete
  4. terima kasih sudi jenguk blog saya... masuk sini tengok udang galah tu terliur sangat, kalau tempat saya mahu berpuluh harganya sekilo. nasib baik gatai bila makan, x le rasa nak pi cari jugak..

    ReplyDelete
  5. Nampaknya samalah kongsi menu kita ye Cikla... udang galah... nyum nyummmm!

    ReplyDelete
  6. Terliur SA tgok udang galah besar2 ni.....

    ReplyDelete