jom klik

Monday, April 20, 2009

KARI AYAM

wat untuk lunch tapi sebenarnya lam kepala dah plan pagi sok nak makan ngan paratha...then yg lebih nak wat karipap skit + murtabak segera kegemaranku...hahhah...lagi...boleh makan ngan roti jala, cicah ngan roti pun sodap...inilah lauk pelbagai guna....uwahahahahhah
bahan kisar
1oo g bawang merah
50 g bawang putih
30 g halia
bahan 2 lain
1 kilo ayam potong kecik/ dadu
30 g rempah kari +1 sudu serbuk cili dijadikan pes
200 g ubi kentang dadu
4 helai daun kari
1/2 biji kelapa ambil santan..
3 sudu air asam jawa
rempah penumis-kayu manis, cengkh, buah pelaga, bunga lawang
bendi n tomato

CARA2
panaskan minyak dan tumis bahan penumis dan daun kari hingga wangi
masukkan bahan kisar n goreng hingga sedikit garing
masukkan rempah kari, air asam jawa, sedikit air dan gula...kacau sebati
masukkan ayam dan ubi kentang...masak hingga empuk
masukkan santan, tomato buah dan bendi kalau suka
masukkan garam dan tunggu hingga masak

No comments:

Post a Comment