jom klik

Friday, May 22, 2009

ASAM PEDAS AYAM

semalam dah makan nasi lemak..hari ni tekak nak makan yg masam2 n pedas2...asam pedas la tu tekak oiiiii !! hehheheh..tapi ikan takda...so ayam la...sedap gak.....selalu dah tgk kawan2 masak cuma tak penah nak try lagi....hubby mesti tak suka ni, tapi apa salahnya kan sekali sekali ikut tekak sendiri...tuk hubby fikir dulu la nak masak pe....lqman pun dah settle tadi wat mee jer....susah skit umah ni selera lain2..tapi bese mama ni ikut selera org jer....jarang2 ikut selera sendiri uhukssss



BAHAN2
1/2 kg ayam-potong
1/2 cawan air asam jawa
3 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan-belah 2
garam
gula

bahan kisar
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit kunyit hidup
2 batang serai
3 hiris lengkuas
5 biji cili padi
1 biji cili besar
1 sudu makan cili giling

CARA2
1. tumiskan bahan kisar hingga wangi
2. masukkan air asam jawa, kacau rata hingga mendidih
3. masukkan ayam dan tambah air secukupnya
4. masak hingga kuah pekat n ayam empuk
5. masukkan garam n gula serta bunga kantan

8 comments:

  1. nampak cukup menyelerakan..thanx 4 da recipe

    ReplyDelete
  2. sama ler kiter...tekak org kat rumah tu lain2

    ReplyDelete
  3. hebat2...3 mcm lada ela gunakan. pasti sedappp.

    ReplyDelete
  4. tak sukaaa....tak sukaa...tak sukaaaaaa!!!!

    ReplyDelete
  5. sdpnya asam pds ayam tu..
    mmg favourite kami sekeluarga..mklmla org Johor!!

    ReplyDelete
  6. ela sedapla asam pedas nih..peberet jugek ni..ayat copy ni..almaklumla kite pon org johor mmg laok kite ...:)

    ReplyDelete
  7. geo life
    welcome2

    rozie
    susah kan nak puaskan hati semua org

    kak ida
    macam2 lada tu bukan apa, yakut kalau letak sejenis jer pedas sgt karang

    one z
    alahai sama hubby kita

    kak vee
    aa la masakan johor kan...kawan2 org johor seme tahu masak nih

    mummyseri
    wah..ramai org johor ni..boleh ela belajar masak asam pedas nanti yer

    ReplyDelete
  8. akak cadangkan ela perap ayam ngan kunyit & garam pas tu goreng ayam setengah masak dulu... sure lagi terangkat asam pedas tu!! :)

    ReplyDelete