BAHAN2
1/2 kg ayam-potong
1/2 cawan air asam jawa
3 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan-belah 2
garam
gula
bahan kisar
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit kunyit hidup
2 batang serai
3 hiris lengkuas
5 biji cili padi
1 biji cili besar
1 sudu makan cili giling
CARA2
1. tumiskan bahan kisar hingga wangi
2. masukkan air asam jawa, kacau rata hingga mendidih
3. masukkan ayam dan tambah air secukupnya
4. masak hingga kuah pekat n ayam empuk
5. masukkan garam n gula serta bunga kantan
nampak cukup menyelerakan..thanx 4 da recipe
ReplyDeletesama ler kiter...tekak org kat rumah tu lain2
ReplyDeletehebat2...3 mcm lada ela gunakan. pasti sedappp.
ReplyDeletetak sukaaa....tak sukaa...tak sukaaaaaa!!!!
ReplyDeletesdpnya asam pds ayam tu..
ReplyDeletemmg favourite kami sekeluarga..mklmla org Johor!!
ela sedapla asam pedas nih..peberet jugek ni..ayat copy ni..almaklumla kite pon org johor mmg laok kite ...:)
ReplyDeletegeo life
ReplyDeletewelcome2
rozie
susah kan nak puaskan hati semua org
kak ida
macam2 lada tu bukan apa, yakut kalau letak sejenis jer pedas sgt karang
one z
alahai sama hubby kita
kak vee
aa la masakan johor kan...kawan2 org johor seme tahu masak nih
mummyseri
wah..ramai org johor ni..boleh ela belajar masak asam pedas nanti yer
akak cadangkan ela perap ayam ngan kunyit & garam pas tu goreng ayam setengah masak dulu... sure lagi terangkat asam pedas tu!! :)
ReplyDelete