jom klik

Tuesday, May 26, 2009

FRIED WANTON

gerutuuuuuu kulit wanton ku..minyak ter'over panas kot...im happy n happy coz dah jupa wan ton skin kat doha...b4 dis terpaksa wat lam kulit popia...cepat pecah..tapi rasenya brand ni cam tebal sket...yesterday ela wat wan ton soup..sedappppp..sampai habis tak dan snap ler gambo tu..so balance filling wat bekfas pagi ni, sempat la snap gambonya...luqman tak makan yg goreng ni...dia suka soup lagiii...hmmmmm...
FILLING
1 mangkuk isi ayam-agak2
10 ekor udang-cincang halus
3 batang daun bawang-hiris nipis
1 ulas bawang putih-ela parut
1 sudu besar soy sauce
2 sudu besar corn flour
1/2 tin water chestnut-cincang
1/2 batang carrot-cincang
sebiji telur
garam
serbuk lada sulah
wanton skin dan air

CARA2
-gaul semua bahan2 diatas
-kemudian pecahkan telur dan kacau rata
-letakakn filling dalam kulit wantan, gamkan dengan sedikit air
-deep fry / rebus hingga masak

7 comments:

  1. sup wantan (wanton) ayam la sodappp!!!

    ReplyDelete
  2. bestla dpt wat wanton snirik..kite slalu bli yg readymade nyer..

    ReplyDelete
  3. nampak photo tu cam best je...
    mmmm...
    ;p
    mmm... mmg duk kat doha ke?

    ReplyDelete
  4. ela, akak pong selalu wat pakai kulit popia jer... huhuh...

    ReplyDelete
  5. Uiikkss... pasal masak mmg eiba tabik spring kat ela... Best laaa... kalau da minat semua jadik kan??? Tapi yang eiba nie...selalu ader penyakit M jangan mimpi laaa....hikhikhik....

    ReplyDelete
  6. salam dik

    waaaaaa nampak sedap sgt fried wantan nieh .. tertelan air liuq akak haaaaaa

    huhuhu kena cuba nieh ..

    ReplyDelete