resepi dari buku masakan...bunga kantan ela letak separuh jer...
bahan2
100ml susu rendah lemak
2 ekor sotong besar-potong gelang
3 biji bawang merah } dikisar
3 ulas bawang putih }
2cm halia }
1 cawan air asam jawa
4 sudu cili kisar
1 sudu makan serbuk kunyit
3 kuntum bunga kantan (2 kisar, 1 potong 4)
sedikit air / stok ikan-tak letak
garam
gula
minyak masak
cara2
1. panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga kering
2. masukkan cili kisar.kacau hingga garing.masukkan serbuk kunyit, bunga kantan yg dikisar dan air asam jawa.gaul sebati dan biar mendidih
3. selepas itu, masukkan susu dan stok, kacau lagi
4. akhir sekali, masukkan sotong, gula n garam..biar sehingga mendidih dan kacau sekali sekala supaya sotong masak
*ela masukkan sedikit rempah gulai
sedap niiiiii
ReplyDeletesalam perkenalan......
ReplyDeletenampak cam menarik ni kari sotong.....blom pernah menerai makan lagi...
memang menggoda sungguh!
ReplyDeletesemalam kami masak tomyam sotong.
hari ni sotong yg lebih tu plan nak buat sotong masam manis.
asyik sotong je minggu ni.
kraszt batuu...
ReplyDeletehehhe..yg berlemak2 gini mmg sedap u
haniss
salam kenalan dear
kak chik
menggodakan sotong ni..besar2 je cincin tuh