jom klik

Tuesday, May 12, 2009

NASI DAGANG

NASI
5 cawan beras siam-rendam 4-6 jam
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat-perah ngan air masak
5 ulas bawang merah mayang
2 inci halia mayang
1 sudu teh halba
*santan pekat tambah sedikit gula n garam secukup rasa

CARA2
-kukus kosong beras hingga separuh masak
-angkat tuang lam bekas besar, arong (gaulkan) dengan santan cair yang dicampur ngan
bawang, halia dan halba
-kukus lagi hingga benar2 masak
-bila masak, angkat dan arong ngan santan pekat+grm n gula tadi
-masak dah..leh makan ya


GULAI IKAN TONGKOL
1 ekor ikan medium size-rebus ngan air banyak bersama 6 keping asam keping n garam kasar
1/4 nisan(gula melaka)
1 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
15 biji cili padi
3 sudu besar rempah nasi dagang
belacan kalau suka-ela tak suka hihih
bahan kisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
halia
lengkuas
15 tangkai cili kering-nak pedas leh tambah

CARA2
-panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi n pecah minyak
-masukkan rempah gulai nasi dagang n goreng hingga pecah minyak
-tambahkan gula melaka, air rebusan ikan, sedikit belacan n reneh hingga tinggal separuh air tu
-then , masukkan santan dan kacau hingga mendidih
-masukkan ikan yang telah ditoskan dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat
-masukkan garam dan cili padi
-sedia untuk dihidangkan

2 comments:

  1. Ela,ada tak resepi yg kalo tak de rempah nasi dagang?

    ReplyDelete
  2. salam fikriah
    sory lambat reply..tak perasan la...bese kalau takda rempah nasi dagang ela pakai rempah gulai cap rose..yg ada rempah masak ngan rempah gulai...penah dgr tak?...tapi kalau fikriah nak, ela ada satu lagi resepi yg buat rempah sendiri...

    ReplyDelete