jom klik

Monday, October 18, 2010

ALMOND LONDON


haaaa, cookies ni semua org kenal..recipes pun byk dan bermacam version ada..ela wat try n error dari byk resipe hehhehe..akhirnya yg masuk list ialah resepi cik mat gebu dan resepi mama kastam tioman kat myresipi...yg cgm punya takleh wat pulak coz takda emplex, lenkali leh try tg tu..so 4 raya 2009 ni ela try yg ni dulu....tq mama


Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
250 gm butter
9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
1 biji kuning telor
Badam biji di panggang secukupnya
Badam cincang untuk hiasan
Coklat masakan secukupnya
Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
Sedikit minyak jagung

Cara-cara
1.Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
2.Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
3.Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri.. 4.Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
5.Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
6.Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
7.Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
8.Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap

*** ela tak celup sebiji2 ..ela terus masuk biskut lam paper cup, then curah coklat guna teaspoon...

No comments:

Post a Comment