jom klik

Monday, October 18, 2010

BRIGHT EYED SUSAN

cookies ni 1st ela buat..mmg sedap..ela dapat recipe kat fp kak rinch..mmg boleh buat lagi n lagi..boleh jadi cookies wajip nih..ela suka, hubby suka, lqman pun suka....

BRIGHT EYED SUSAN
Sumber : Buku masak lama

BAHAN-BAHAN:
260gm tepung gandum
1/2 tsp baking powder
Secubit garam
250gm butter
125gm gula castor
1 tsp esen vanilla
1 biji kuning telur

HIASAN:
1 biji putih telur
Almond nibs secukupnya, tak perlu dipanggang
Jem strawberry seckupnya

CARA-CARA:
1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga sebati.
3. Masukkan kuning telur dan terus kacau. Masukkan esen vanilla dan terus kacau.
4. Kaupbalikkan adunan tepung ke dalam mentega dan uli sedikit hingga setakat menjadi doh yang lembut.
5. Sukat adunan sebanyak 1/2 tbs dan bulat-bulatkan. Ini untuk mendapatkan bentuk yang sama untuk setiap biskut.
6. Menggunakan hujung jari tekan tengah2 biskut untuk membentuk lubang.
7. Celup permukaan atas biskut dalam puith telur dan kemudian celup ke dalam almond nibs.
8. Bakar pada suhu 200 darj cel selama 10 min. Keluarkan sebentar dan paipkan jem di tengah2 lubang.
( **Pada masa ini kalau lubang tak kelihatan, boleh tekan lagi sekali krn biskut masih lembut.) Bakar kembali selama 10min. Biarkan sejuk sebelum dimasuk ke dalam balang kedap udara.
*Nota : Kalau nak bubuh jem siap-siap dan terus bakar 20min-25min pun boleh jugak kot. Cubalah....


Tentu ada yang masih ingat, biskut ini pernah popular sekitar awal 90an. Masa tu Rinn baru mula kerja. Berbalang-balang order sebab tak reti buat sendiri. Resipi ni pun dapat dari kawan lama bertahun dulu. Beria-ia nak buat tapi kesudahan sampai kali ini baru dicuba.

Mmmmm..... nostalgia betul rasanya . Rinn agak2 aje saiz biskut tu menggunakan 1/2 tablespoon. Bila dibakar, biskut mengembang sedikit, jadi besar pulak. Jadi kalau nak kecil sedikit, cubalah sukat 1 teaspoon. Dah cuba tapi macam susah pulak nak cucuk lubang.


Lagi satu, sebelum ada yang tanya baik Rinn jawab dulu. Ya, boleh dicuba untuk pelbagaikan jemnya. Kalau nak tukor mata Susan tu jadi warna kuning, gunalah jem nenas. Kalau nak purple, gunalah jem blueberry. Kalau nak hijau, cariklah jem kiwi...dan seterusnya lah. Nanti bolehlah letak nama "Bright Eyed Uji Rashid" ke..... kuang kuang kuang Weiiiii....kita minat Uji Rashid OOOOOOooooooh masa kecik2 dulu !!!!


No comments:

Post a Comment