jom klik

Monday, October 18, 2010

AMERICAN NUTTY CHOC CAKE


resepi asal dari kak ummi kuantan..one of my fav chef...even shes a working mom but still rancak di dapur..how i admire her. ela cuma tabur almonds jer kat atas....

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
  • 2 cups flour*
  • 2 cups granulated sugar - guna caster sugar
  • 3/4 cups cocoa*
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 eggs
  • 1 cup of milk (fresh)
  • 1 cup of corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Cara;:-
  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air. (akak pukul lebihkurang 1 1/2 minit gitu..)
  3. Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
  4. bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja
Untuk ganache, kak ummi guna resepi di bawah ni..x igtlah amik dari mana...mintak maaf pada tuan punya resepi ya...
Bahan Topping/Ganache:- (Note: akak wat separuh dr bahan ni)
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
  • secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.

2 comments:

  1. sedapnye kak ela!!!nmpk sgt moist n menyelerakan...nie mau berkeping2 ni sekali hadap ni,hehheheheh....

    ReplyDelete
  2. Salam ela, pekabo?
    wah sgt sedap kan kek choc ni ?
    ada lagi tak?

    ReplyDelete