jom klik

Monday, October 18, 2010

ROJAK BETIK TRG STYLE


ela tak tahu la kat tempat lain ada ke idak..ke i yg tak perasan..kalau kat tempat ela di TRG..kita panggil ni rojak betik..ala2 kerabu gitu la..makan sebagai appetizer..kalau takda selera mmg sesuai makan ni..
ayah ela paling suka la makan rojak betik nih..kalau ada betik kat umah tu, mesti mak ela kena wat ni hihihi..kadang2 kami makan petang2 ala makan colek gitu...


1 biji betik muda (kalau boleh yg dah kuning2 skit, tapi bukan yg lembik)--parut panjang2
nanas-potong
timun batang-potong

kuah:
2 ekor ikan kembung
cuka
cili boh
gula melaka
air secukupnya
gula
garam
belacan (kalau suka)
  • ikan kembung dipanggang tawar-ambik isi dan tumbuk
  • satukan cuka, air, cili, gula melaka dan belacan dalam periuk
  • masak hingga cili masak (takut sakit perut nanti) dan tutup api
  • masukkan isi ikan..gaul sebati
  • perasakan ngan garam n gula

No comments:

Post a Comment