jom klik

Tuesday, August 23, 2011

KUIH BUTIR NANGKA

kenapa nama dia butir nangka?..sbb rupa dia tu sejibik biji nangka hehehhe...ni makanan belah pantai timur..kuah dia tu macam kuah sagupal, ada halba..sedap mkn bila bulan ramadan...cara nak buat dia sama ngan onde2 dan puteri mandi..ela mmmg takda pakai sukat2 pun...

bahan2 butir
tepung pulut
air kapur sikit
air pandan (ela blend 5 helai daun pandan)
secubit garam
**ela masukkan sedikit potato rebus yg dilenyek halus spy doh lembut
cara2
-satukan tepung pulut, garam, dan air kapur..kemudian masuk air pandan skit2 hingga bole bentuk doh yg lembut dan tak lekat pada tgn...
-btkkan mcm biji nangka
-masukkan dlm air mendidih yg diletak sehelai daun pandan
-bila timbul, maknanya dah masak
-angkat terus masuk dlm kuah atau masuk dulu dlm mangkuk berisi air spy tak melekat satu sama lain


kuah
-santan
-secubit garam
-sedikit halba
-gula
cara2
-masak santan bersama gula hingga hancur
-masukkan halba dan garam
-kacau hingga santan masak tapi jgn terlalu lama
-elakkan pecah minyak, masukkan pula butir tadi
-angkat

2 comments:

  1. sedap ni kueh orang kampung, tadi masa moreh pun dijamu jemaah sini.

    salam

    ReplyDelete
  2. sedapnyeee !!! mkanan jawa ni kannn .... da lame mak tak masak ... nyumnyum !! nak balik nak balik ... huuuuuu ..

    ReplyDelete