MEE REBUS TRG
kalau kat trg (kg ela)...kita panggil mee rebus ni....bese letak ikan pun ada, ayam pun ada, udang pun ada..macamla..ikut selera...kalau nak diet, letak bebola ikan jer.....letak lada hitam banyak2....biar berasap hhehheeh..tapi ela wat ni takleh pedas lah takut luqman takleh makan
5 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } tumbuk
1 sudu besar biji lada hitam }
200 g mee..
seikat sawi potong
2 biji telur
semangkuk udang
2 buku tauhu
serbuk lada hitam
garam
perasa
CARA2
-panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing
-masukkan air, garam dan perasa hinga mendidih
-kemudian masuk tauhu dan udang...tunggu hingga udang masak
-pecahkan telur..biar telur berbungkus elok..
-masuk lagi sawi n mee...
-bila hidang tabur serbuk lada hitam kalau suka pedas....
MEE CALONGG
bila kawin ngan hubby, makan pulak mee calong beserah....hampir tetiap hari pi makan kat beserah tu b4 g sekolah hhehhehe...kalau ada daun bawang boleh tabur sket kat atas tu..mmg sedappp......makan panas2 ngan sambal cili tuuuu...ish rindu kat sungai karang n beserahhhhhhhhh ikan secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 batang cengkih
4 biji buah pelaga
1 bungkus milidi
5 ulas bwg merah-kisar
3 ulang bawang putih-kisar
tauhu kering
cara2
-isi ikan ditumbuk bersama garam, perasa(optional) dan tepung sagu
-tulangnya direbus dan diambil airnya
-panaskan sedikit minyak, tumis rempah penumis hingga wangi
-masukkan bawang kisar , tumis lagi hingga masak
-masukkan air ikan tadi biarkan mendidi
-isi ikan yg telah ditumbuk, dibuat fishball dan juga diisi dalam tahu kering..masukkan sekali di dalam kuah hingga masak
-perasakan ngan garam n pecahkan telur -tabur daun bawang n bawang goreng
Nak cuba la mee rebus trg tu nampak mcm senang jerk nak buat. Ela mengdecorate kan mee nampak simple dan nampak best la
ReplyDeleteEla, akak kalo ape jer berkenaan ngan kuah2 ala2 sop nie mmg feveret abis...
ReplyDeleteleya
ReplyDeletebest la leya kalau suka sup2 tuh
kak aymy
sama la kita..ceh sekali hehhe