jom klik

Saturday, May 2, 2009

TALAM SUJI


lama dah beli tepung suji, ingat nak wat talam ni la...ari ni baru terrrrbuat pasal jamu kawan2 makan...ambik dari dapur kak liza lagi...tq kak lizaaaa...muah muah muahhhhhhhh

TALAM SUJI
Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

1 comment:

  1. Salam..
    terharunya kakliza kerana ada yang sudi emncuba resepi kakliza..
    TQ..TQ...

    ReplyDelete