lauk fav ku masa muda2 dulu...lama giler dah tak makan ayam masak kicap..ni ela try kak liza punya resepi..but instead of using sos tomato, ela guna tomato puree... Kalau suka pedas leh letak cili giling skit masa tumis
AYAM MASAK KICAP
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam [potong kecil]
2 biji kentang [potong baji dan gorengkan sehingga masak]
2 biji tomato [potong 4]
1 pokok daun bawang [potong kecil]
3 s/b kicap manis
1 sudu sos tiram
1 s/b sos tomato/sos cili
1/2 cawn air
1 s/b kunyit
5 s/b minyak
bahan mayang
1 ulas bawang besar
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
AYAM MASAK KICAP
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam [potong kecil]
2 biji kentang [potong baji dan gorengkan sehingga masak]
2 biji tomato [potong 4]
1 pokok daun bawang [potong kecil]
3 s/b kicap manis
1 sudu sos tiram
1 s/b sos tomato/sos cili
1/2 cawn air
1 s/b kunyit
5 s/b minyak
bahan mayang
1 ulas bawang besar
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
Cara:
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kunyit.2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 mayang sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan goreng sehingga garing.
4. masukkan air, kicap dan sos tomato. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan kentang.
5. kemudian, masukkan garam, tomato dan daun bawang6. Gaulkan dan angkat.
No comments:
Post a Comment