dulu bila sebutrempah cap rose ramai yg tak tahu..tapi sekarang ela tgk ramai rakan blogger yg guna rempah ni walaupun bukan org trg...bagi family ela pulak, mmg bese guna rempah ni la...gulai kat atas ni resepi mak ela...simple sgt...
500 g udang
2 cawan santan
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar rempah gulai cap rose
1 keping asam keping
bahan kisar
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
cara2
-satukan bahan kisar ngan rempah dan cili giling
-masukkan semua ke dalam periuk beserta santan
-bila mendidih, masukkan udang dan asam keping
-kacau sekali sekala, masuk garam dan gula
ada 3 peket rempah cap rose dlm peti ais pemberian Kak Hanieliza masa gather2 ngan beliau tahun lepas... tak tau nak wat ape hehehee pasni boleh try masak camni lah....tq
ReplyDeleteboleh kak fiza..sebenarnya byk kegunaan rempah cap ros ni..boleh masak gulai ikan nasi dagang, gulai ayam nasi minyak, gulai daging pun pakai ni gak ehehhehe
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemmg ramai lain kan rasa rempah kari cap rose.sbb tu LM teringin nak buat nasi dagang masa kat doha tak blh sbb takda rempah kari ni..huhu.takut tak jd.