Lobak putih (radish) mmg sedap rupanya...dulu cikla tak reti sgt nak mkn sbb ingat tak sedap...masa dlm pantan 2011 yang lalu, arwah mak cikla buat lobak putih masak air...org cakap lobak putih bagus untuk ibu dlm pantang, tambahkan susu...rupanya sedapnya lobak putih ni.krup krap2 rase dia..daun pun sedap...tapi ramai orang cakap lobak ni ada bau sikit kan...tips arwah mak, sebelum masak tu...potong2 dan celur dulu sekejap bagi hilang bau tu..
selain masak sayur air, boleh masak lemak putih dan sedap juga kalau digoreng ngan ikan bilis
lobak putih +daun |
BAHAN-BAHAN
sepokok lobak putih berdaun-potong, cuci dan celur sebentar
1 labu bawang besar-potong berbaji
2 biji cili merah-potong panjang, buang biji
santan secukupnya
seekor ikan kembung-rebus dan ambil isi
garam
gula
CARA-CARA
-masukkan semua bahan2 dalam periuk
-kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
-tambah garam dan gula
-siap
No comments:
Post a Comment