1) Tauhu (1 keping)
2) Udang (100g)
3) Tepung jagung (2 sudu besar)
4) Telur (1 biji)
5) Serbuk lada sulah (sedikit)
6) Gula dan garam (sedikit)
Bahan untuk Sos
1) Bawang merah dipotong nipis (2 ulas)
2) Bawang putih dicincang halus (1 ulas)
3) Sos tomato (4 sudu)
4) Kicap pekat (1 sudu)
5) Cili merah dipotong nipis (1 biji)
6) Gula dan garam (sedikit)
Cincang halus udang.
Potong kasar tauhu.
Lenyek tauhu hingga hancur.
Campurkan tauhu dengan udang, tepung jagung, serbuk lada sulah, garam dan gula.
Gaul sebati.
Bentukkan adunan bulat-bulat seperti bebola.
Pukul telur.
Celup bebola tauhu ke dalam telur dan goreng.
Angkat setelah garing.
Bebola tauhu boleh juga dimakan begitu sahaja.
Untuk menyediakan sos:
Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan bawang merah, tumis hingga layu.
Masukkan sos tomato.
Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan garam, gula dan kicap pekat.
Kacau sebati.Masukkan cili merah.
acau hingga cili merah layu.
Tuang sos ke atas bebola tauhu.
No comments:
Post a Comment