5 keping nenas (potong bulat)
3 sudu besar rempah kari
1/2 sudu besar serbuk cili
5 cawan santan
1 sudu besar kerisik
gula melaka
garam
Bahan kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
sejemput udang kering
Bahan tumis
1 btg kulit kayu manis
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
CARA2
satukan bahan kisar dengan sedikit air, rempah kari dan serbuk cili
panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga wangi
masukkan bahan yg disatukan tadi masak hingga pecah minyak
masukkan kerisik dan gula melaka, kacau hingga hancur
masuk lagi santan dan masak hingga mendidih
masukkan nenas dan garam
masak hingga pecah minyak dan kuah pekat
ela mak leya klu kenduri suka buat pajeri nenas ni dan kalau tak pajeri terung suami mmg suka mkn
ReplyDelete