Bese dah buat kuih ni tapi dis time guna resepi kak liza..bahan2 sama jer kot..cuma sukatan lebih tepat dari yg pernah ela wat b4..tq kak liza...geram kalau tgk resepi kuih kak liza esp kuih talam yg macam2..rase nak cuba semua tapi kemalasan selalu mencemburuiku (marahla cegu BM nih..ampunnn)..uhuhuhuh
Bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
3 cawan jus pandan [ 10 helai daun pandan blend]
1 cawan gula pasir
3 biji telur B
2 s/b majerin
1 s/k garam
1/2 s/k pewarna hijau
Bijan goreng tanpa minyak
Cara
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit.
Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati. Tapiskan. ~ [kakliza gunakan blender ]
3. Tuangkan dalam loyang 8 x 8 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1 jam tapi setelah 30 minit taburkan bijan dan teruskan bakar lagi.
5. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment