sagupal (sagu yg dikepal2)..ada yg panggil asam gupal..dari mana pulak perkataan asam tu timbul yer?...hihihi..janji bendanyer sama tak kiralah nama dia aper kan...ni kuih tradisi org pantai timur....
Sagu
2 cawan sagu biji rendam, basuh ngan air suam/panas...toskan
Inti (byk ni..berlebihan coz ela nak wat kuih kasturi ari ni)
1.1 cawan kacang hijau..basuh dan rebus hingga empuk ala2 hancur gitu
2.masukkan 2 keping gula melaka (nisan kerek) yg medium size
3.masak hingga pekat n kering..(jadi cam pes)kuah
3 cawan santangaram halia hiris nipis
1 sudu kecil halba
cara
-kepalkan biji sagu, leperkan skit..letak inti kat tengah2 dan bulatkan macam bola
-buat sampai habis, susun lam steamer..kukus hingga sagu masak (15-20 minit gitu)
-sambil tu sediakan kuah santan tadi
-masuk semua bahan2 dalam periuk dan masak atas api sederhana hingga santan masak-rasakan masin, manisnyer (bulan pose ni agak2 ajer ler)-bila sagupal masak, masukkan dalam kuah santan lebih kurang 4,5 minit.
Sagupal ni memang pebret pok le. Terutame dalang bulang pose. Kalu di pasor ramadan, sebungkus dalam 3 biji hargenye RM1.00.
ReplyDeletemahal doh leni pok..kalau wat sediri..makang banyok sapa puas deh
ReplyDelete