5 ulas bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih-ketuk
1 inci halia-ketuk
1 batang saderi-potong
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit jintan manis
1 sudu biji lada hitam-tumbuk kasar
1 batang karot-potong kecil
1 biji tomato-belah 8
3 tangkai cili padi-kalau suka pedas
daun sup
bawang goreng
CARA2
tumiskan kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan n bunga lawang hingga wangi
masukkan bawang merah, bawang putih, halia n lada hitam yg ditumbuk hingga naik bau n garing skit
masukkan air secukupnya...tunggu hingga mendidih
masukkan ikan, karot dan saderi...biar ikan empuk...
masukkan garam, perisa(kalau suka)..dan tomato buah
tabur daun sup n bawang....
No comments:
Post a Comment