org seme dah habis demam puding laici dangdut ni...kita baru nak start..aceli..dah buat last weekend...cuma baru sempat nak post kat sini...rase macam makan tafufa jer..lembut gitu..makan sejuk2 mmg best... resepi kak LIZA yg femes itwe hihi...first time tgk kak ummi wat untuk kak hana..terus masuk list......
Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya]
1 tin susu cair
Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTAPuding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
Salam..tak sangka puding laici dangdut kakliza ramai yang minat..
ReplyDeleteamacam..dia goyang dangdut tak masa nak makan tu...
hehehehe
ela...saya nak buat gakkkkk..tapi takk gakk buat2! hehehe asik tangguh2 jerr :D
ReplyDeleteAduhai, sini tengah panas terik. kalau pekena puding laici dangdut yang dingin alangkah enaknya...
ReplyDeleteI like the name!!!
ReplyDeletekak liza..
ReplyDeletepopular la coz dari kak liza hehehhe..sedap kak...tq soooo muchhhhhhhhhhhh.nama pon mmg best
fidah
jomlah wat..sedap ler...
kak hazila
sini pun dah start panas giler..pekena puding sejuk2 ni kena...sejukkkkk je anak tekak
flavors
aa so unique kan yet sedapppp!!!
Salam ella... baru nak ngorat.. dah kawin rupanya... hehehehe..
ReplyDeletedangdut tuuu....
ReplyDelete