lately im so into kerabu n salad...tak selera kut nak makan panas2 gini...kalau ada salad baru laju skit makan nasi tu
1 mangkuk betik muda-sagat
5 biji cili padi-hiris nipis
1 labu bwg merah-mayang
kacang tanah-goreng
udang keing
daun ketumbar-hiris
1 batang serai-mayang
1 biji tomato-mayang
jus limau nipis
garam
gula
CARA2
1. kacau gula, garam dan cuka hingga sebati
2. gaulkan semua bahan2 hiris tadi dan curahkan cuka
3. gaul sebati..rasekan masam manis...
4. hidang.........
pernah makan...jiran sebelah rumah masa kat Tronoh dulu bagi...dia org kelantan...
ReplyDeleteSomtam ni pebret pok jugok. Cume beze pok x bubuh bawang meroh. Pok bubuh bawang putih. Cili pulok pok tumbuk, baru terangkat. Serai dang daung ketumbar pong pok dok bubuh jugok. Pok buboh kacang panjang dang kakong.
ReplyDeleteKalu nok sedap lagi, bubuh sos ikang, gula siam dan cuke siam. Lagi pior macang hok jual alik siam. Tapi barang-barang ni semuo susoh nok dapat. Selaing alik siam, buleh dapat di Kedoh dan kelantang.
ReplyDelete