daging goreng pattaya ni is oneof my fave list during ramadhan baru2 ni....every week mesti ada lauk ni tuk sahur sbb ia cepat senang n sgt menyelerakan time2 pagi tu kan....byk kali sgt dah but tp maklumlah nak ambik gambar tu yg palinggg elamalas...ni pun snap cepat2 b4 makan...mmg sedap...cuma ela kurangkan cili padi,tambah cili besar n daun selasih, ketumbar seme tu tak da....but still sedaplah...kalau cukup bahan mesti lagi sedappppp
sumber : dapur mamasya
Bahan-bahan:
500 gram daging "Top Side" bahagian peha dihiris nipis
3 ulas bawang putih dicincang halus
10 batang cili padi dan 2 batang cili merah ditumbuk halus- campur cili hijau dgn cili kering
1 labu bawang besar dihiris nipis
4 helai daun limau purut
Beberapa helai daun selasih (Thai Basil)-tak letak
Segenggam daun ketumbar dicincang kasar
1 batang serai dititik-letak 2 btg
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 camca besar sos tiram-letak 2 sb
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya
# Panaskan minyak dan tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi.
# Masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, dan bawang besar.
# Goreng sebelum dimasukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar
#Sajikan segera
as-salam
ReplyDeletesungguh menyelerakan..
mmg best ady...boleh try
ReplyDeletepestime tgk daging masak pattaya...nmpk sedap..
ReplyDelete