dlm kuali |
Gulai udang ni cikla ambik resepinyer dari buku KOLEKSI MENU HARIAN keluaran karangkraf..katanyer hidangan nasi tumpang...cikla pun belum pernah mkn nasi tumpang uolsss..
GULAI UDANG NASI TUMPANG
Sumber: buku koleksi menu harian karangkraf
Bahan2:
300 g udang dibersihkan
1 liter santan
5 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2k keping asam keping-cikla letak se ajer
1 helai daun kunyit dihiris halus
3 sudu makan cili giling
1 sudu teh serbuk kunyit
garam & gula secukup rasa
Cara2:
-didihkan santan dan masukkan bahan kisar, serbuk kunyit, cili giling dan asam keping...biarkan sehingga mendidih
-masukka udang dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
-biarkan kuah sedikit pekat baru diangkat
-akhir sekali, masukkan daun kunyit dan tutup api
ni lah gambo nasi tumpang..cikla google tadi huhuhu..mcm2 lauk dia ek |
Wow!! sedapnya udang,,,,
ReplyDeleteSalam kenalan kembalI
ReplyDeleteTqq ela
Sedap nampknya tu, udang feberet en asben
Salam kenal ela :) tq jenguk blog tun... tak pernah makan nasi tumpangg.. mcm sedap je..
ReplyDeleteSalam Ela, kakpb tak suka nasi tumpang.....mungkin sb terkena tuan yg buat tak sedap. Balik Kelantan kampung hubby kdg2 gatal juga tangan ni membeli, lps tu tak makan..hehe.
ReplyDeleteEla nak ke Karambunai ye? kat situ suasana mmg nyaman, tak crowded sgt mcm pantai lain. Sediakan duit hotel yg mahal gila, bawah dari RM500. Nasib baik, ada promotion murah ok la. Kontek fb akak, zana fahmi.
welcome back ela….sedap nampok gulai udang tu
ReplyDelete