jom klik

Friday, November 29, 2013

resepi kak rin (rinnchan fp)....dedulu seme kat fotopages kan...leni dahtak ada org guna lagi fp...teknologi berubah mengikut zaman

KUNG PAO FILLET "O" FISH
Bahan-bahan:
Isi ikan merah dipotong kiub memanjang, digaul bersama garam, lada putih dan tepung jagung. Then, deep fry sampai garing.
1 bawang besar, dimayang
3 bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
1 sudu besar cili kisar atau serbuk cili
Air asam jawa secukupnya
10 tangkai cili kering, direndam
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
2 camca teh sos Lea Perrin & Wocestershire
Garam dan gula secukup rasa
Nenas, dipotong kiub timun, dibuang empulur & dipotong kiub
Buah tomato, dipotong kiub
kacang gajus
Cara-cara:
1. Tumiskan semua bawang sampai layu. Masukkan cili kisar dan air asam jawa. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan semua sos dan tumis sehingga kuah likat. Boleh tambah sedikit air.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan isi ikan yg telah digorang garing tadi.
5. Akhir sekali masukkan nenas, timun, buah tomato dan gajus

No comments:

Post a Comment