jom klik

Saturday, December 7, 2013

Bawal stim dan bawal taucu

 Nasiblah si bawal kat rumah ni ha...ada seekor jer..tapi size besar...cikla tak suka ngan taucu tapi hubby kemain suka lagi. So cikla decided masak sekerat2. Sekerat stim untuk cikla, sekerat lagi masak taucu pedas untuk hubby..anak2 makan nasi goreng...dah jemu ngan nasi putih agaknya...

cikla suka bahagian kepala, byk lemak hehehhe

resepi dari blogger paling femes Cik mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)

2 ekor ikan bawal putih, saiz sederhana
1 inci halia muda, cincang halus
*2 ulas bawang merah, hiris
*2 ulas bawang putih, cincang
*1 batang serai, hiris halus
*1 kuntum bunga kantan, hiris halus
*1 camca teh sos ikan
*1 camca teh sos plum
*2 biji limau kasturi, ambil jusnya
*Sedikit gula halu
s*5 biji cili padi (kalau suka), hiris
*1/2 camca teh tepung jagung*1 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata2)
1 pokok daun ketumbar, hiris kasar.
cikla letak karots 

CARA MEMBUATNYA :-)

-Ikan disiang, kelar sedikit dan lumur dengan jus limau nipis dan sedikit garam, perap 15 minit, kemudian cuci bersih dan toskan, lap kering dengan paper towel.
-Lumur ikan tadi dengan bahan2 yang disatukan (*), rata2 termasuk bahagian dalam perutnya. Selitkan juga daun ketumbar, Letak ikan tadi dalam bekas tahan panas. Tabur baki daun ketumbar dan juga lebihan bahan yang disatukan tadi.
-Kukus selama 10 minit atas air mendidih. Angkat dan hidangkan segera..



resepi taucu pedas pulak cikla ambik dari sini ha...umah kak nannie kuzaifah..ela suka singgah kat sini..sempoi dan sedap masakan nya


BAHAN-BAHAN : 

3 ekor ikan bawal
2 sudu besar taucu
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji cili merah-dibelah 2
cikla tambah cili padi sebab nak pedas-tumbuk
1 /2 sudu teh asam jawa segera/atau boleh letak cuka juga
Sedikit gula- tak letak pun boleh
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

- Bersihkan semua ikan dan letak garam/kunyit , goreng ikan sampai garing .

- Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang dan halia , kacau serta biar sampai bawang layu. Masukkan semua taucu dan sedikit air serta kacau. Masukkan gula , asam jawa , garam dan cili merah serta cili padi, kacau bagi semua bahan mesra . Jika nak lebih banyak kuah tambah la air lagi .Akhir sekali masukkan semua ikan bawal yang sudah digorang tadi , kacau kejap dan rasa la garam kalau terkurang masin tambah la lagi garam , bila dah masak boleh la ditutup api dapur.



No comments:

Post a Comment