CIKLA suka dgn masakan indonesia esp padang , bandung ke ataupun acheh..tapi cikla tak retilah nak bezakan gulai2 diaorg ni..kalau padang besenyer kurang pedas sbb ada sambal hijau atau sambal cabai kan...kalau aceh pulak agak pedas sbb selalu menggunakan cabai rawit (cili padi)
resep gulai ikan ni ela dapat dari jiran yg dulu duk sama2 di qatar..dia org aceh...bila dia masak lebih kurang ajer ngan masakan kita terutamanyer kuih muih...jadi cikla adalah interbiu skit2 pasal gulai ni..since then mm cikla selalulah masak gulai style indonesian ni...tapi kalau acheh pedas ..cikla masak mmg tak pedas langsung guna cabai merah sahaja sbb anak cikla mustaqim yg umur 2tahun pun nak makan hehhehe...
kalau ada yg nak buat rujukan leh klik sini yer..nampak mcm lebih kurang dah resep nye tu...cikla perasan kalau indonesia diaorg suka guna kemiri(buah keras ) dlm masakan diaorg.
BAHAN-BAHAN
5-6 keping ikan tenggiri
3 sudu besar santan
2 biji tomato potong 4
1 keping asam keping
air secukupnya
sebatang serai ketuk
2 helai daun limau purut koyak-koyakkan
bahan kisar
5-6 batang cili merah-buang biji spy tak pedas
6 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
2 biji buah keras-untuk memekatkan kuah
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
CARA-CARA
1. panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
2. masukkan serai dan daun limau purut dan goreng hingga sedikit garing
3. masukkan air dan ikan...
4. kemudian masukkan santan..cikla tak guna byk santan yer..sikit jer
5. kacau sekali sekala supaya santan tak pecah
6. bila ikan masak, masukkan garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment