jom klik

Wednesday, December 4, 2013

GULAI IKAN ARWAH DALAM KENANGAN

Ni cerita cikla g pasar ikan...bersih giler lah pasor ikan kat Brunei ni ha..siap bawak anak2 main2 tergolek terguling pun takpe kan..ikan2 pun mmg fresh...siap hidup2 lagi hehhehehhe....cikla beli ikan merah ngan ikan ibu gelama..nak gulai lah rase...

ikan sgt fresh baru naik ni ha...
bersih uols pasar ikan ..

tgk jer ikan besar2 gini teringat sgt pada arwah mak ela..alfatihah...mmg sedap sgt gulai ala kampung yg arwah mak buat...rindu rase nak menangis setiap kali tgk makanan kegemaran arwah...tak ada bandingan, tak ada galang gantinyer..bila ela masak tak sama tau...dan tak pernah sama sampai bila2


ni lauk arwah mak masak..pinggan dan rumah mak
gulai kat atas tu arwah mak ela yg masak..posing kat umah mak...masih ela simpan gambar ni...tgk pinggan pun sedih dan rindu..alfatihah...ela kongsikan resepi di bawah yer

sedapnyaa rase dia...ini cara arwah mak masak ikan bersaiz besar atau ikan darat 

GULAI IKAN KG STYLE

BAHAN-BAHAN
seekor ikan jenis besar..potong, bersihkan dan letak garam semalaman
10 biji bendi
santan secukupnya
asam keping
1 sudu besar rempah gulai ikan
1/2 sudu besar kerisik
garam
gula

bahan kisar:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
3 hiris lengkuas
1 inci halia
2 hiris kunyit hidup

 CARA-CARA
  • campurkan bahan kisar dan rempah gulai ikan
  • masukkan dalam periuk bersama2 dengan ikan dan kerisik
  • masak sehingga ikan sedikit masak (mati air)
  • bila dah masak, masukkan santan dan asam keping
  • kacau sekali sekala supaya santan tak berketul
  • tunggu hingga ikan masak, masukkan garam gula
  • masukkan bendi dan tutup api


No comments:

Post a Comment