jom klik

Sunday, December 22, 2013

SOTONG KATAK CELUP TEPUNG


tak nyempat2 nak makan.
masak habis....masak lagi habis lagi...
ni rupa sotong katak deh..
ikan selar kuning tu faveret cikla
Sotong katakkkkkkkk?...aduhla tak selera dgr namanya hehheheh..ada org panggil sotong ngabang atau sotong mabang...dulu cikla pun taks suka makan sotong ni...bese makan sotong yg biasa tu jerlah kan...bila g qatar, cikla belajar mkn sotong ni..rupanya sedap jugak...tapi cikla suka goreng celup tepung tau...mmg sedap sbb isi dia tebal..so until now kalau jumpa sotong ni terus beli nak celup tepung untuk anak-anak.
Kalau nak guna sotong biasa pun ok jugak...sama ajer end resultnya tu............

gambo dlm kuali yer
resepi cikla ni palinggggggggg senang dlm dunia...dan gerenti TAK MELETUP..jgn takut lah..mmg safe hheheh

BAHAN-BAHAN
sotong katak-bersihkan, buang kulit luar dan potong (finger sizes), basuh dan toskan
serbuk lada putih
garam
1 biji telur-pukul sikit ajer
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecik baking powder

CARA-CARA
-campurkan sekali tepung gandum, tepung beras dan baking powder-kalau nak pedas leh tambah serbuk cili
-sotong yg dah ditoskan digaul bersama lada sulah dan sedikit garam
-celup sotong tadi dlm telur
-celup lagi dlm tepung, goyang2 sikit supaya tepung rata
-kemudian, lehlah goreng hingga masak
-siap, cicah sos mmg sedap


No comments:

Post a Comment