Biasanya cikla masak sambal tempe..sedikit berkuah. Hari ini nak masak style lain pulak sbb byk tempe ni..ingat nak simpan lama..so kenalah masak super kering. Kali ini try masak kicap..nyum nyum
Bahan2
Sebungkus tempe -potong kecik dan nipis nipis, rendam air garam dan kunyit
Segenggam bilis, buang perut
2 sudu besar kicap manis
Garam
Gula
Asam keping
Se
3 ulas bwg merah dimayang
2 ulas bwg putih dimayang
5 tangkai cili kering potong serong pendek
Bahan tumbuk
5 biji cili padi
1 ulas bwg merah
Cara2
- Goreng tempe hingga garing
- Begitu juga bilis dan ketepikan dulu
- Tumis bahan mayang hingga wangi
- Masuk bahan tumbuk
- Goreng hingga garing
- Masuk kicap manis, sedikit air, garam gula dan asam keping
- Goreng hingga garing dan keribg, tutup api
- Masukkan tempe da n bilis, kacau rata.
- Bila sejuk masukkan ke dlm balang tertutup.
No comments:
Post a Comment