kenapa original recipe?..sbb yg ini ela belajar dari jiran2 di indonesia di qatar..recipe bakso sebenarnya sgt senang dan rase dia pure gitew..bukan rase mee sup kita...kuahnya clear sajer dan rase yg mild...tetapi beef ball tu ela tak buat sendiri this time, maklumlah di brunei ni mmg byk dijual..so beli sajalah...nanti ada masa ela akan share cara buat beef ball tu...bakso dimakan depan sejenis keropok, sos cili, kicap dan teh botol hehhehh...perfect lah tu..
masa kat qatar ela pernah mkn bakso malang..best sgt ada mcm wantan goreng kat dlmnya...rasenya mmg sedap sgt lah..sometime diaorg jugak letak telur dlm beef ball besenya telur buyuh..ada jugak bakso urat, pun sedap jugak...kat dlm kaldu(kuah) diletak lily buds n cendawan hitam...
tapi yg ini ela buat ikut apa yg ada di dapur ela ajerlah..yg penting ada kaki lembu tuk kuah.
bahan2 kaldu(kuah)
5 biji bwg merah-kisar
10 ulas bwg putih-kisar
lada putih-
kaki lembu potong2
beef ball
cara2
-panaskan minyak
-tumiskan bahan kisar dan lada putih hingga wangi
-masukkan air dan kaki lembu
-reneh hingga masak dan masukkan garam dan perisa kalau suka
-akhir sekali masukkan beef ball sebanyak yg suka
cara hidang
-susun mee, mi telur atau bihun ikut citarasa
-masukkan juga tauge dan sawi serta daun bwg, bwg goreng dan sambal cili kalau suka
-tuangkan kuah yg panas2 berserta beef ball
sup bakso ori memang tak keruh ke?..tak penah SB try makan
ReplyDelete