100 g udang, buang kulit
200 g isi petai
sebtg serai diketuk
sehelai daun kunyit disimpul
200 ml santan pekat
2-3 sudu besar tempoyak
garam
gula
bahan tumis
10 biji cili padi dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
2 batang cili merah dihiris
cara2
-panaskan minyak, tumiskan cili merah, cili padi dan kunyit hidup hingga wangi dan layu
-masukkan serai dan daun kunyit , kacau rata
-tambahkan santan dan tempoyak, tambah sket air jika kuah terlalu pekat
-bila mendidih masukkan udang dan petai..jgn biar lama2 nanti udang keras dan petai lembik
-perasakan ngan garam dan gula angkat
Salam kak ela! salam ramadhan! eh? ni kak ela yg dulu kat kuwait ke? ke silap org ni? kompius jap tgh lapo2 ni kan hihihi.... selamat berbuka buat akak n family! kita ada tempoyak dah lamaaaaa sgt dah duk dlm sebok, sbb kita tak pernah mkn tempoyak p kita buat tempoyak kot2 satu hari nak cuba masak campur tempoyak ke, tp sampai skrg tak guna, agak2 boleh guna lagi tak ya? mcm membazir pulak nasib baik buatnya sikit :D
ReplyDeleteikaaaaaaaaa cayang...salam ramadhan..kak ela di qatar dulu hihihihi...bese tempoyak tahan lama rasenya...kak ela pun gitu gak, lama benor nak habis stok tempoyak
ReplyDelete