2 keping ikan merah
sehelai daun kunyit hiris kasar
1 1/2 sudu besar tempoyak
garam
gula
4 cawan santan (agak2 sedikit pekat-bukan santan cair)
Bahan blend
8 tangkai cili padi
kunyit hidup
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
- masukkan santan, bahan blend dan daun kunyit dalam periuk
- kacau sentiasa, kemudian masukkan tempoyak..biar mendidih
- masukkan ikan, garam dan gula
- masak hingga kuah pekat dengan api yang sederhana....
seikat kangkung potong
sedikit sos tiram
garam
Bahan tumbuk
belacan
5 biji cili padi
1 biji cili merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
- panaskan minyak , tumis bahan tumbuk hingga wangi
- masukkan sos tiram dan kangkung..
- gaul mesra , tunggu kangkung layu...tambah garam kalau tak masin
- masak hingga kangkung layu skit...
alamak...tak makan tempoyak...durian makanlah hehee
ReplyDeletedok pernah try ikan merah….. blh la try pasni. tq ela
ReplyDelete